Dulasta ontwikkelt zich tot digitale fabriek met Wintheon/Ridder iQ

Toeleverancier Dulasta in Staphorst heeft al veel geïnvesteerd in geautomatiseerde machines, maar zag vooral het afgelopen jaar dat dat niet meer voldoende was. Dankzij Ridder iQ, geïmplementeerd door Wintheon Management Services uit Hengelo, wordt het snijwerk nu automatisch gecalculeerd en naar de snijmachine verzonden. En dat is nog maar het begin.

Dulasta, ooit begonnen als lasbedrijf, beschikt over een productieruimte van 20.000 vierkante meter. Deze staat vol met lasrobots, kantbanken, laser- en plasma snijmachines, walsen, verspanende machines en meer. De Dulasta Metaalgroep verwerkt niet alleen dunne plaat, maar ook groter en dikker plaatwerk. Het bedrijf is onder ander actief in de bouw/betonindustrie, weg- en waterbouw, scheepsbouw en offshore, transport/kraanbouw, machinebouw en afvalverwerking.

Kans op fouten
Veel machines zijn al geautomatiseerd, maar dat was niet toereikend. Veel data moest meerdere keren handmatig worden ingevoerd, hierdoor nam de kans op fouten toe. Ook zorgde dit ervoor dat de doorlooptijden van de orders langer waren dan nodig en de statussen van de orders niet altijd actueel. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden voor een verbeterde digitale verwerking, onderzocht Dulasta meerdere ERP systemen. Wintheon Management Services kwam daar met Ridder iQ als beste uit. De software is eenvoudig aanpasbaar, vele overzichten kunnen rechtstreeks uit het systeem worden gehaald en het systeem is goed te integreren met meerdere productiemachines. Dat Wintheon met Ridder iQ al veel ervaring heeft in de toeleveringsmarkt, was eveneens een pluspunt. Voordat de order werd gegeven heeft Wintheon het bedrijfsproces van Dulasta getoetst  op Ridder iQ door middel van een vooronderzoek. Zo kreeg Dulasta een helder beeld bij de invulling van de gewenste situatie en de manier waarop Wintheon de implementatie zou uitvoeren.

Hoge servicegraad
Inmiddels is de eerste slag al geslagen. Het snijwerk wordt automatisch gecalculeerd en naar de snijmachine verzonden. Dit gebeurt door een complete integratie tussen WiCAM en Ridder IQ. De bewerkingstijden worden nauwkeurig in de calculatie en order verwerkt, ook is het plaatverbruik en de materiaalcertificaten gekoppeld aan de order.

De mensen van Dulasta zijn inmiddels vertrouwd met Ridder iQ.  Maar de optimalisatie is nog niet klaar. Er zullen in de toekomst meer machines worden geïntegreerd. Ook zal de directe communicatie naar de klant worden geautomatiseerd. Digitale klanttekeningen zullen in de toekomst direct doorgevoerd worden naar de machines, waardoor  fouten worden geminimaliseerd en wijzigingen flexibeler kunnen worden doorgevoerd. Het resultaat moet zijn dat de orders sneller door de productie gaan en de klant flexibeler wordt geïnformeerd over de productiestatus. Door deze investeringen waarborgt Dulasta een toekomst met een hoge servicegraad naar haar klanten.

Completer Uren Management
Wintheon heeft samen met enkele klanten de Wintheon Uren Management module ontwikkeld. Deze bestaat uit een aanwezigheidsregistratie en productieregistratie. Een gezamenlijke behoefte is hiermee ontwikkeld naar een standaard oplossing.

De eenvoudige barcode-piep bij de ingang wordt vervangen door een complete aanwezigheidsregistratie waarbij een flexibele terugkoppeling vanuit  de verschillende uurroosters in Ridder IQ mogelijk is. Medewerkers kunnen direct opgeven waarom ze eerder of te laat in- of uitklokken. Bij calamiteiten is direct een overzicht van alle aanwezige personen, bhv’ers en managers beschikbaar. Schermen bij de ingang geven direct weer welke bhv’ers, personen per afdeling aanwezig zijn. Ook zijn diverse overzichten beschikbaar, zoals aanwezigheidsstaten per medewerker.

Productieregistratie
De Uren Management module is uitgebreid met het scannen naar uren op order/bon of bewerkingsregel. Ook kunnen combinatieboekingen op meerdere orderbonnen eenvoudig worden gemaakt, waarbij de totale tijd op basis van vooraf ingestelde waarden wordt teruggeschreven naar deze verschillende orderbonnen. Orderbonnen en bewerkingstappen worden eenvoudig gereed gemeld, waardoor de status van een product altijd realtime te monitoren is in Ridder iQ.

Een recente aanvulling op deze module is dat geselecteerde digitale documenten direct zijn in te zien aan de machine. Denk hierbij aan samenstellingstekeningen, monotekeningen en snij-/kanttekeningen, inclusief werkinstructies. De medewerker kan kiezen welke hij wil zien. Schermen zijn flexibel weer te geven.